Kjære kvinne

Gratulerer med kvinnedagen i dag 8 mars!
Gratulerer til deg som skal føde, har født og til alle andre sterke kvinner!

Avisene er i dag og har vært over tid fulle av artikler og kronikker, innlegg og blogger som forteller om hvor fælt det er å bli eller være mor i starten her i Norge. Hvordan du blir kastet ut av sykehus kort tid etter fødsel og blir kastet ut i noe som på engelsk kalles ” the void”. Det store intet.

Kjære deg som skal bli mor! Frykt ikke! Men vær forberedt på at du må spørre om hjelp. Du blir ikke liggende på sykehus etter en normal fødsel og med et sprekt barn i 5 dager. Jeg vet ikke sikkert, men jeg tror ikke du ville likt å ligge der i 5 dager heller.

Du blir liggende så lenge du kjenner er riktig og du trenger. Det er vel en grei virkelighetsbeskrivelse. Alle kvinner du møter- alle- vil fortelle deg om hvordan det var da de fikk sitt første barn og hva som var rett. Husk- de forteller hva som var rett for dem og ikke deg.

Hvert år fødes der over 50 000 barn i Norge og alle disse kvinnene har forskjellige opplevelser etter fødsel.
Nå er turen kommet for at du skal få skrive din unike historie som du skal fortelle videre.

For at du skal fortelle en fin historie og klare deg godt etter fødsel har jeg forsøkt å skrive mine 10 fødevettregler.

  1. Gå ikke i gang i fødsel uten å være sånn noenlunde i form.
  2. Lytt til erfarne jordmødre.
  3. Vær mentalt forberedt på tøffe tak.
  4. Fortell deg selv at du er mye sterkere enn du tror
  5. Ha med deg favorittnisten din (les: litt kjeks og kanskje en sjokolade)
  6. Ta en ri av gangen.
  7. Lytt til barnets signaler etter fødsel
  8. Legg vekk mobiltelefonen og ikke minst google
  9. Det tar mye tid å være nybakt mor
  10. Husk å nyte den fine tiden og be om hjelp av fagfolk når det butter i mot

Videre burde jeg kanskje tatt med- tro ikke alt du leser på facebook,, termingrupper etc.

Det gode med de overnevnte reglene er at dersom ett eller annet skjærer seg så har man fødsel- og barseltidens Røde Kors. Jordmødre, barnepleiere, helsesøstre, leger, mormorer, farmorer, bestevenninner og andre som stepper inn når det er behov.

Når du ikke helt frem i fødsel så har vi leger som kan utføre keisersnitt. Mister du motet står både jordmor og forhåpentligvis din partner der og løfter deg frem og forteller at dette fikser du. Glemmer du å skryte av deg selv, så gjør andre det. Og ta nå for guds skyld til deg rosen!
Det er ikke et mål å ha en BMI under frysepunktet når du skal føde. Mammabjørn spiser seg også opp i svangerskapet fordi det blir rimelig hektisk med to små bjørnunger som skal passer på. Du trenger også næring. Under svangerskap, særlig under fødsel, og minn dine kjære på å lage mat til deg etter fødsel.

Fødsel er et langt løp for de fleste. Men det beste er at det er lange rastepauser, og du trenger kun å ta en ri av gangen. Husk det. Litt som etter fødsel. Du kan bare amme et bryst av gangen (med mindre du har tvillinger da) Du trenger også bare ta en skittbleie av gangen også. Du kan velge en destruktiv holdning og tenke på alt det fæle som skal skje (vet ikke helt hva det er men det er jo det de skriver på termingrupper etc). Destruktive tanker gjør deg bare trist og lei, og tar fokus bort fra den flotte ungen du skal få eller har fått.

Lytt til barnets signaler. Funker best sammen med regel nr 8. Da oppdager du når barnet er sultent, sykt eller annet. Disse signalene kan du lære om på forhånd men jeg er sikker på du forstår dem når du ser dem, Barnet spiser på hånd, gaper, virrer med hodet – ja det betyr jeg er sulten!

Drømmen om bytur, shopping etc etc.. glem det de første ukene. Det er mer regel enn unntak at en er sliten etter å ha laget et stort barn, dyttet det ut av kroppen sin og så henger det seg fast i brystet ditt. Godtar du at det er litt sånn i starten går det mye bedre.
Ta imot hjelp.

I gamledager- les, 15-20 år siden, holdt vi ikke babyshower og kjøpte mer av ting den gravide allerede har, men en spurte en venninne, datter, søster om de trengte noe hjelp etter at barnet var født.

Tips til neste babyshower, gi et gavekort til en venninne på:

  • Henge opp klær fra vaskemaskin
  • En gulvvask
  • En ferdiglaget middag med oppvask
  • Bytte på sengen
  • Lufte hunden
  • Vaske vinduer

Det er gratis, miljøvennlig (tenker at alle disse tingene en kjøper som en kanskje ikke trenger ikke er så smart for miljøet barna skal arve)

Følger en overnevnte råd kommer det siste litt av seg selv. Men er en bevist på at dette faktisk er kjekt så blir det litt mer fremme i bevisstheten og en ser mer bort fra at en er sliten, trøtt, kanskje øm i bryst, sting m.m.

Lykke til, og igjen gratulerer med kvinnedagen. Du ER mye tøffere enn du tror! En dag skal du også se tilbake og tenkte—alt jeg fikk til.

Vær sterk – du nybakte mor! Styrken ligger ikke alltid i å gjøre alt alene. Av og til ligger styrken i å be om hjelp.

Beste hilsen jordmor Kjersti